La meva llista de blogs

dimecres, 29 de juny del 2016

Solament a Cambodja hi ha més fosses comunes que a Espanya.

Una guerra civil que ens va portar el derrocament d'una República legalment instaurada i que el ejercit culpista del general Franco com únic responsable dels barbaritats durant i post guerra van infrangir els defensos de la República. Com aconsecuencia de aquest fet, avui és pot dir amb plena llibertat que ens els últims quinze anysant obert 350 vallegis comunes dels 2382 registrades segons el forence Paco Etxeberria referit al Períodico.

Ens han venut una transició els vencedors del colpisme i també els traïdors que van recolzar la transició, partits que van lluitar en defensa de la República i van acceptar els condicions dels qui eren culpables d'haver assassinat als qui van defensar els llibertats dels ciutadans, que el seu objectiu era ocultar els 120.000 víctimes desaparegudes en un context de vulneració de drets i degut a la falta de voluntat política i la falta de recursos, serà impossible trobar els restis de tots els morts.

Espanya és el segon país del mon amb mes valleges comuns, numes superada per Cambodja. Des del 2000 s'han realizafo 350 exhumeraciones fosses en les quals s'han trobat 8.500 persones assassinades. Al costat de la importància de donar reposos als morts perquè els vius descansin en pau, han servit per anar obrint consciències per obrir el debat escamotejat per la transició.

Una exhumació és un ritual social perquè la societat tingui l'ocasió d'integrar una part de la seva història tancada en fals.

"Perquè una veïna li pugui dir a una altra: 'Mari Carmen, no t'ho he dit mai, però crec que la vostra mare va tenir molt mèrit a treure-us avanci després que assassinessin al teu pari'. Aquesta frase val més que un certificat donis d'un ministeri o que uns diners que et donin".

(Dades del Periòdic sobre una entrevista al forense Paco Etxevarria.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada